שמעתם על צ'יה בעבר – יש אומרים שזה מכרה הזהב החדש, אחרים מתייגים אותו סתם עוד מטבע וממשיכים הלאה.
שלא כמו סנסציונים מסוימים שם בחוץ, לקחתי את הזמן לעקוב וללמוד את הפרויקט קצת לפני שהחלטתי לכתוב את הביקורת הזו. אני מקווה שזה יעזור לך להבין טוב יותר אם צ'יה היא בשבילך.
זה הולך להיות חלק מסדרת הצ'יה שלי שבה אני אבדוק חומרה שונה, וארכיב אסדות חקלאיות ותכנון של צ'יה, אז אם אתה מעוניין בכך, הקפד לעקוב אחרי.
מה זה צ'יה? הבסיס
Chia הוא מטבע חדש שמטרתו לפתור חלק מהבעיות שיש לנו עם רוב מטבעות הקריפטו הנמצאים בשימוש כיום. כלומר, המטרה העיקרית של צ'יה היא להתרחק משניהם הוכחת עבודה ו הוכחה של רעיון או תאוריה מודלים לתוך טריטוריה חדשה לגמרי.
מטבע צ'יה מציג קונספט חדש – הוכחה למרחב וזמן (הודעה). זה אמור להיות הרבה יותר ירוק מזה שבוייםכמו גם בטוח יותר מאשר קופה. שלא כמו POW, POST הוא גם התכוון כדי להפוך את הכרייה לנגישה יותר עבור ג'ו הממוצע מכיוון שהיא דורשת שטח אחסון במקום כוח גיבוב גולמי. ובהיותה פחות צריכת חשמל, כריית צ'יה אמורה להיות רווחית בתיאוריה גם עבור אלה מאיתנו החיים באזורים עם חשמל יקר.
POST נגד שבויים
הבעיה עם הוכחת עבודה היא שזה לא ידידותי לסביבה בכלל. כמות האנרגיה המשמשת ברחבי העולם על ידי כורי ביטקוין בלבד עומדת קרוב למה שמדינה קטנה צורכת. הרבה מטבעות שבויים נאבקים גם בבעיות ריכוזיות – אנחנו רואים יותר ויותר hashrate מגיע מחוות כרייה ענקיות עם ציוד מיוחד.
הוכחת מקום, לעומת זאת, מנצלת שטח אחסון בכונן הקשיח. בניגוד לפרויקטים אחרים כמו SIA ו-Storj, Chia לא מציעה אחסון מבוזר. במקום זאת, זה בעצם כריית מעבד שדורש מעט כוח מעבד וא הרבה אחסון בחינם כדי לאמת עסקאות ברשת.
כדי למנוע התקפות שחיקה כמו על Burstcoins, Chia יישמה גם א הוכחת זמן מוּשָׂג. התכנון לוקח די הרבה זמן ועבודה, וזה יושם בכוונה כדי למנוע מאנשים להתעלל במערכת באמצעות עקיפה מתמדת של העלילה.
תכונות צ'יה
צ'יה נוצרה על ידי ברם כהן מ-BitTorrent Fame. הוא כתוב בצ'יאליסט, שפה דמוית ליספ. בדיוק כמו Ethereum, הוא מאפשר חוזים חכמים. ארנק הצ'יה כבר תומך בהחלפות אטומיות ובמולטי-סיג. משתמשים יכולים גם לבנות מטבעות קריפטוגרפיים משלהם המבוססים על צ'יה בשם 'מטבעות צבע. לאחר מכן, המשתמשים יכולים ליצור כללים משלהם כיצד המטבעות הללו פועלים, ולהצמיד אותם לעולם האמיתי ו/או לנכסים, להשתמש בהם לתוכניות תגמול וכו'.
צ'יה זממה וחקלאות
בניגוד לרוב המטבעות הניתנים לכרייה אחרים, כריית צ'יה מורכבת משני חלקים:
- הראשון נקרא 'הִתנַכְּלוּת'. תכנון הוא תהליך של הקצאת חלק מסוים מהכונן הקשיח שלך לרשת Chia. זהו תהליך שלוקח 5-15 שעות לכל חלקה (בהתאם למהירות הנסיעה וההגדרה שלך).
- החלק השני נקרא 'חַקלָאוּת'. כל 10 דקות, 32 חלקות פעילות נבחרות באופן אקראי שיורשו לכרות 2 אסימוני צ'יה. בדיוק כמו עם ביטקוין, התגמולים הללו יצטמצמו בחצי כל 3 שנים עד שהם מגיעים למכסה קשה של 4 צ'יה כל 10 דקות.
הערה: כריית צ'יה סומנה כ'חַקלָאוּת' על ידי מפתחיו כדי להזדהות עם האופי הידידותי לסביבה של המטבע, כמו גם למנוע ממנו להיות קשור למילה הפחות ופחות אהובה'כְּרִיָה'. אבל במציאות, החוםכְּרִיָה' עדיין נכונה מבחינה טכנית, והמילה 'חַקלָאוּת' זה רק כשרון.
דרישות חומרה לכריית צ'יה
בתיאוריה, ניתן לכרות/לפרסם את צ'יה כמעט בכל מחשב שיש לו לפחות 250 GB שטח אחסון פנוי. למרות שכל חלקה לוקחת כ-100 ג'יגה-בייט של שטח, תהליך התכנון דורש ממך מרווח ראש של כ-250 ג'יגה-בייט. אין דרישות מינימום לגבי כוח המעבד, כל עוד זה לא דגם מיושן לחלוטין.
למרות שזה נשמע פשוט מספיק על הנייר, המציאות היא ללא ספק מעט מסובך יותר (רק קצת, אני מבטיח!… עם אצבעות משולבות מאחורי הגב). הנה כמה דברים שאתה צריך לדעת לפני גידול צ'יה:
מהירות הכונן הקשיח חשובה מאוד
כוננים קשיחים איטיים מציעים זמני עלילה איטיים, מה שמתורגם לפחות רווחים.
בכריית שבויים, יש לנו משהו שנקרא hashrate, וככל שחלק של ציוד כרייה מכניס יותר גיבוב, כך הוא מביא יותר רווח. כריית צ'יה זהה, רק שמה שקובע הוא מהירות הנסיעה ולא כוח חישוב.
כעת, כידוע, מהירות הכונן נקבעת על ידי הכונן עצמו, סוג החיבור שלו (SATA, PCIe וכו'), כמו גם סוגי יציאות לוח האם. המשמעות היא שבסופו של דבר, מהירות כריית הצ'יה עדיין משתנה בהתאם לציוד המשומש, וההבדלים עשויים להיות עצומים.
הנה רשימה עם מה שרוב המשתמשים משתמשים בהם כדי ליצור עלילות Chia (אהיה לי רשימה משלי של NVMe ssds במאמר הבא):
תצטרך המון עלילות
בזמן שאני כותב את זה, הסיכוי הממוצע לעלילה אחת למצוא בלוק הוא קלוש מאוד. לפי המחשבון המובנה בתוכנת החקלאות הרשמית של צ'יה, הזמן הממוצע שייקח חלקה אחת כדי להגיע לקופה הוא 13 שנים. מספר זה יכול בקלות להכפיל בחודש הבא ככל שיצטרפו כורים נוספים. בעיקרון, אם אתה רוצה להשיג רווח כלשהו מכריית צ'יה, תצטרך לפחות 40-50 TB של אחסון במהירות גבוהה.
Chia Farming הורגת SSDs בדרגת צרכנים
אם אתה מתכנן כרייה במחשב המשחקים שלך, תכנון צ'יה יכול בקלות להרוג את כונן ה-SSD שלך. במהלך תהליך התכנון, הכונן צריך לקרוא ולכתוב מידע בשווי טרה-בייט. אם אתה עדיין לא יודע, לכל כונן מצב מוצק יש את מגבלת הכתיבה שלו (נקראת TBW). בעיקרון, יש כמות מסוימת של מידע שה-SSD יכול להתמודד לפני שהוא מת.
חקלאות צ'יה תהרוג את רוב ה-SSD בדרגת צרכן די מהר. רוב הכוננים לא יחזיקו יותר מחודשיים. עם זאת, כונן יקר ברמה ארגונית עשוי לשרוד את כריית צ'יה עד שנתיים.
ייתכן שתזדקק למתקן ייעודי לצ'יה
עם כמה זמן לוקח ליצור חלקה אחת בודדת, תוכנת Chia miner מציעה לך את האפשרות ליצור מספר חלקות במקביל. למרות שזה שימושי אם יש לך כמה כוננים המחוברים למחשב האישי שלך, יצירת יותר מחלקה אחת בכל פעם מפעילה עומס ניכר על השימוש במעבד וב-RAM שלך.
כשכל זה בחשבון, אם אתה רוצה לקבל הזדמנות להרוויח מהחקלאות של Chia, אולי תרצה להשיג אסדת כרייה ייעודית של Chia עם כונני SSD ברמה ארגונית, מעבד ו-RAM הגונים.
זה מה שאני משתמש בו כרגע לתכנון צ'יה, במאמר הבא תהיה לי רשימה מפורטת יותר הן עבור התקציב והן עבור אסדת התכנון והחקלאות המתקדמת:
תחרות כריית צ'יה ובעיות אפשריות
נוף הכרייה מעוצב לפי כמות וגודל הכורים הפעילים. באופן אידיאלי, כורי בית צריכים להתחרות רק עם כורי בית אחרים, אבל הוכח שזה לא המקרה עם מטבעות שבויים. רוב מטבעות השבויים נשלטים על ידי חברות גדולות שבבעלותן חוות כרייה ענקיות, ומנצלות את היתרון של אזורים עם חשמל זול או חינם.
כריית צ'יה אינה עתירת חשמל, אז זה יתרון. כחיסרון, הרבה ממרכזי הנתונים הקיימים בכל רחבי העולם יכולים להפוך בקלות לחוות כריית צ'יה. כונני אחסון בדרגת שרת מושלמים לכריית צ'יה הודות למהירות הגישה והעמידות הגבוהים שלהם.
אם אתה כורה בבית, אולי תרצה להיכנס לפרויקט בהקדם האפשרי לפני שהרשת תהיה רוויה מדי. אבל יש מלכוד:
כריית בריכת צ'יה
כן, הדבר המדהים הזה שנקרא 'כריית בריכות' עדיין לא זמין רשמית עבור צ'יה. למה זה חשוב?
בדיוק כמו בכריית GPU ו-ASIC קונבנציונלית, ישנה כמות קבועה של מטבעות שנכרה בכל יום, וככל שיותר יחידות כרות את המטבע, כך הסיכוי לכל אחד מהם לקבל את התגמול קטן יותר.
כעת, מכיוון שלצ'יה אין בריכות כרייה רשמיות, כולם צריכים לכרות לבד. זה מה שמייצר את אפקט כרטיס ההגרלה – ככור, במקום זרם איטי מתמיד של קריפטו שמבוסס על ספירת העלילה שלך, כל טיק אתה לא מקבל כלום או שני אסימוני צ'יה שלמים (XCH), אך ורק על בסיס מזל. בעוד שהוספת עוד עלילות מגדילה את הסיכויים שלך, תמיד יש סיכוי שמישהו עם עלילה אחת יבוא וגונב בלי בושה את הקופה.
נכון לעכשיו, רק בריכות קהילתיות זמינות לשימוש אך נראה שהן אינן אמינות. בריכות רשמיות מתוכננות לצאת בחודש הבא.
לסיכום
צ'יה הוא מטבע קריפטוגרפי חדש שצובר משיכה רבה. הוא נרשם במחליפים ממש לאחרונה, ובמהלך החודש האחרון התרחבה רשימת המחליפים מהם ניתן היה לקנות את המטבע מ-3 ל-17. כאשר מחירו נע כיום בין 600 ל-700 דולר למטבע, צ'יה היא אחת מ- המטבעות שאולי כדאי לכרות, לפחות עד שספקי אחסון גדולים ייכנסו למשחק.
אני עובד על מספר מדריכים כיצד לעבד צ'יה ביעילות, אז הישארו מעודכנים! השלב הבא יעסוק בחומרה הטובה ביותר לתכנון צ'יה.
הירשם למטה כדי לקבל הודעה מיידית כאשר מתפרסמים מאמרים חדשים הקשורים לצ'יה
קישורים שימושיים לצ'יה:
האתר הרשמי: https://www.chia.net/
פורום: https://chiaforum.com/
מחשבון חקלאות: https://chiacalculator.com/
כתב ויתור: זה לא ייעוץ פיננסי, אני לא יועץ פיננסי, זה למטרות חינוכיות בלבד. אם אתה רוצה להשקיע במטבעות קריפטוגרפיים, אנא עשה מחקר משלך והשקיע על אחריותך בלבד, 1stMiningRig לעולם לא תישא באחריות לכל החלטה שאתה מקבל. 1stMiningRig עשויה לקבל תרומות או חסויות בשיתוף עם יצירת תוכן מסוימת. 1stMiningRig עשויה לקבל פיצוי כאשר נעשה שימוש בקישורי שותפים/הפניה.
תודה שקראת. כמו תמיד, הערות, הצעות ושאלות שלך יתקבלו בברכה.
הירשם והישאר מעודכן לעדכונים נוספים!