להלן פוסט אורח מ סוזנה אוונס– מוביל מוצר IBC ב קרן אינטרצ'ייןו
עתידו של האינטרנט מתהווה להבטיח, ואין ספק שטכנולוגיות Blockchain ו- Web3 היו בחזית החידוש הזה, מבטיחים ביזור, אבטחה וריבונות פיננסית. עם זאת, למרות כל התקדמותה, אימוץ המוני של הטכנולוגיה עדיין נותר חמקמק. האשם העיקרי? חווית משתמש לקויה. למרות שפרוטוקולי יכולת ההפעלה הדדית השתפרו באופן משמעותי, תהליך העברת הנכסים והאינטראקציה בין שרשראות מרובות עדיין נותר מורכב מדי עבור משתמשים מוסדיים ויומיומיים.
דוח יכולת ההפעלה הדדית שנערכה לאחרונה על ידי שרשרת 2024 מדגיש כי האתגר הגדול ביותר לאימוץ הוא מתמודדים המשתמשים החיכוכים הגבוהים כאשר הם מנווטים במערכות אקולוגיות של blockchain. נכון להיום, המשתמשים צריכים לנהל ארנקים מרובים, לחתום ידנית על עסקאות רבות ולנווט במורכבות בעת זיהוי המסלול האופטימלי להעברת נכסים בין שרשראות. חוסר יעילות אלה אילצו משתמשים לממגורות מערכות אקולוגיות במקום לעודד אותם לחקור אינטראקציות חוצות יותר.
כאשר משווים את חוויית ה- Web2 לזו של Web3, ההבדל הוא לילה ויום. קח דוגמה עסקאות פיננסיות מסורתיות. יש עדיין הרבה מורכבות ב- Web2, אבל Web2 הוא פשוט טוב יותר להסתיר אותו, כלומר המשתמשים יכולים לנווט במרחב הזה מבלי לחשוב על ה- Backend. לדוגמה, בעת שליחת כסף באמצעות אפליקציית תשלום, המשתמשים לא צריכים לטרוח על שכבות הסדר בנקאיות, פרוטוקולי העברת הודעות או אימות מנגנוני סליקה שונים. Web3, לשם השוואה, מציב יותר מדי מהנטל הזה על המשתמשים, מה שהופך אותם לחיוניים להבין את ה- Backend ובכך לאלץ אותם להתמודד עם אישורי עסקאות מורכבים, סיכוני אבטחה הכרוכים במערכות ניהול אסימון. זה היה בסדר עד היום עבור קהל של חובבי קריפטו המעוניינים להבין את הטכנולוגיה עליו הם פועלים. עם זאת, מכיוון שהמערכת האקולוגית של Web3 נראית בקנה מידה לבסיס משתמשים גלובלי, על התעשייה לחשוב מחדש על חווית משתמש זו כדי לשבת את תשומת ליבו של ההדיוט שאין לו התנהלות קודמת עם blockchain.
כאבי הגדילה של יכולת ההפעלה הדדית – מה מונע מה- Web3 לזרם מיינסטרים?
אין להכחיש כי יכולת פעולה הדדית פותרת חלק מהמגבלות הטכניות של טכנולוגיית blockchain. עם זאת, עבור המשתמשים, החוויה עדיין משאירה הרבה רצוי. נתונים עדכניים עולה כי למעלה מ- 85 מיליון אנשים ברחבי העולם משתמשים בארנקים של blockchain. עם זאת, למרות האימוץ ההולך וגובר, האתגר של פיצול הארנק נותר נושא בוהק. שלא כמו ב- Web2, שם כניסה יחידה מספקת גישה לשירותים מרובים, blockchain מחייב את המשתמשים לשמור על ארנקים שונים למערכות אקולוגיות שונות. זה גורם לאינטראקציות חוצה שרשרת לקפדנות, שכן חוויית המעבר בין ארנקים מרובים אינה אינטואיטיבית ולא חלקה.
ניהול ארנקים על פני שרשראות ממשיך להישאר נקודת חיכוך מרכזית למשתמשים. בעוד שאצוות עסקאות הפחיתה את הנטל של ריבוי חתימה, המשתמשים עדיין צריכים לעיתים קרובות להחליף ארנקים כאשר הם מתקשרים בין מחסומי חסימות שונים. תהליך זה לא רק קפדני אלא גם מגדיל את הסבירות לטעויות אנושיות – כמו אישור חוזה שגוי בטעות או שליחת נכסים לכתובת שגויה – מוביל לאובדן פוטנציאלי של כספים. יכולת פעולה הדדית חלקה אמורה פירושה שמשתמשים יכולים להזיז נכסים ולקיים אינטראקציה בין שרשראות מבלי להזדקק להחליף ארנקים ללא הרף או לנווט בתהליכי אישור מורכבים שעדיין ידניים.
חששות אבטחה מסבכים את המקרה לאימוץ Web3 עוד יותר. עם מצטבר של 2.7 מיליארד דולר שאבדו במעללים עם גשר שרשרת חוצה מיולי 2021 עד אוגוסט 2024 בלבד, זה לא צריך להפתיע שמשתמשים רבים מהססים להעביר נכסים על פני מחסומי חסימות בגלל פחד מפריצות או כשלים בעסקות. כאשר טעות יחידה יכולה לגרום לאובדן נכסים קבוע, אין זה מפתיע שאפילו משתמשים מנוסים נשארים זהירים בעת עוסקים בעסקאות חוצה שרשרת. אמנם נעשו צעדים משמעותיים בהתמודדות עם אתגרים אלה, אך חיוני שפתרונות יכולת פעולה הדדית תביא להבדלים בין שרשראות לבניית אמון ולהבטיח אבטחה, אמינות וחוויה חלקה למשתמשים יומיומיים.
גישור מבוסס פותר: גישה חדשה ל- UX
אחד הפתרונות המתעוררים למשבר חוויית המשתמש של blockchain הוא פרוטוקולי גישור מבוססי כוונה/מבוססי פותר. פרוטוקולים אלה פועלים כסוג של הפשטת שרשרת, במקום שתצטרך לבחור גשר, חתמו על מספר עסקאות באופן ידני ואז לפקח על התהליך עד לסיום העסקה, המשתמשים פשוט נדרשים להגדיר את כוונתם, ופתרונות אוטומטיים מבצעים את הפעולה בצורה היעילה ביותר האפשרית. פתרונות הפשטת שרשרת מבוססי כוונות הופכים לארכיטקטורה פופולרית יותר ויותר, כאשר מוצרים רבים מבוססי רכיבים עשויים להתאחף כמו יצירות פאזל כדי לעצב בהדרגה את הצורה הסופית של הפשטת השרשרת.
לדוגמה, אם משתמש רוצה להחליף את ETH ב- Ethereum עבור USDC ב- Solana, לפרוטוקול מבוסס פותר יש את היכולת לזהות את המסלול הטוב ביותר, ליישר את כל האישורים הדרושים ואז להשלים את העסקה-כל זה מבלי שהמשתמש יידרש לקבל החלטות טכניות כלשהן. זה מצמצם באופן דרסטי את הרמה הגבוהה של משתמשי החיכוך מתמודדים ומשפר את האבטחה על ידי צמצום שגיאות עקב התערבויות ידניות.
פרוטוקולי גישור מבוססי כוונה-מרכזיים/מבוססי פותר אינם קשורים רק לפשט עסקאות; הם גם עוסקים לגרום לאינטראקציות Web3 להרגיש חלקות כמו חוויות Web2 מסורתיות. עם פרוטוקולים מבוססי פותר אלה המטפלים במשימות כמו אופטימיזציה וביצוע מסלול, המשתמשים כבר לא צריכים לדאוג לתשתית הבסיסית מכיוון שהם פשוט מקבלים את התוצאה הרצויה שלהם.
מה שהופך את ה- Web3 Backend לבלתי נראה: האם הפשטת שרשרת ו- ZKPs הם הפיתרון?
כדי ש- Web3 יגיע לשלב של אימוץ המוני, יש לבטל את המורכבות הבסיסית שעל המשתמשים לנווט כרגע. בעוד שפרוטוקולי גישור מבוססי פותר משפרים את יכולת ההפעלה הדדית של שרשרת, ניתן ליישם את הפשטת השרשרת והוכחות לא-ידע אפסיות בדרכים רבות אחרות כדי לשפר את ה- Web3 UX הכולל. אמנם הפשטת שרשרת גורמת לאינטראקציות של blockchain להרגיש חלקות, ומאפשרות למשתמשים יומיומיים לעסוק ב- DAPPs מבלי לדאוג לתשתית הבסיסית, אך הוכחות אפס-ידועות (ZKPs) מאפשרות לאמת מידע מבלי לחשוף את המידע עצמו, מה שמאפשר לאנשים וארגונים מבטיחים כי המידע שלהם בטוח. טכנולוגיות אלה מבטלות את הצורך של המשתמשים להחליף רשתות, לגשר נכסים או לנהל תקני אסימון שונים. בנוסף, התקדמות זו מעבירה את טכנולוגיית blockchain מעבר לחדשנות טכנית בלבד ולמערכת שפשוט עובדת טוב. אם זה כבר לא ניכר, זה צריך להיות עכשיו שהטכנולוגיה המוצלחת ביותר אינה המורכבת ביותר – אלא זה שאנשים לא מבינים אפילו שהם משתמשים. זה בא לידי ביטוי בפופולריות של טכנולוגיות אלה, שכבר צוברות משיכה.
ענף Web3 בילה שנים ומשאבים משמעותיים בחיפוש אחר פתרונות לשיפור המדרגיות, האבטחה והיכולת ההפעלה הדדית יחד עם אמון בניית. הגיע הזמן להכניס למוקד חריף את הצרכים המתפתחים של המשתמשים ולהפוך את הטכנולוגיה המפוררת הזו לנגישה למשתמשים יומיומיים. אם המערכת האקולוגית של Web3 באמת רוצה לשים לב למיליארד המשתמשים הבאים, הגיע הזמן שחוויית המשתמש הופכת לעדיפות מרכזית והמיקוד עובר רק מבניית תשתיות.
ניתן לומר במילים לא ברורות יותר – חווית המשתמש היא המפתח לאימוץ המיינסטרים. פתרונות כמו פרוטוקולי גישור מבוססי פותר, הפשטת שרשרת והוכחות לא-ידע אפס מייצגים שינוי מהותי באופן בו המשתמשים מתחילים לקיים אינטראקציה עם מחסומי חסימה שונים. על ידי עדיפות לחידושים אלה, המערכת האקולוגית של Web3 נמצאת בדרך בה עתיד Web3 הופך להיות חלק כמו שכולנו צפו עם Web2. אחרי הכל, מיליארד משתמשים לא יאמצו טכנולוגיית blockchain בגלל מה שהיא יכולה לעשות – זה יראה אימוץ מיינסטרים רק כאשר אנשים יכולים לעסוק בזה אפילו בלי לחשוב על זה.
מוזכר במאמר זה

