להלן עדכון של עמיתת המיליארד הבא Mulenga Kapwepwe והיוזמה שלה "Summitshare". למידע נוסף על תוכנית מלגות המיליארד הבא ולהגשת מועמדות, אנא בקר https://nxbn.ethereum.foundation/.
Mulenga Kapwepweמייסד ה מוזיאון לתולדות הנשים של זמביה הציג שאלה ב-2022 לקבוצה קטנה של חובבי טכנולוגיה צעירים יותר בזמביה: האם משהו שנקרא "טכנולוגיית בלוקצ'יין" יכול להציע תועלת חדשה לשימור ההיסטוריה? היא פתחה יוזמה חדשה שמטרתה מדעי הרוח הדיגיטלייםומעורבות עם צעירים הנלהבים מטכנולוגיה שאולי ירצו ליישם את כישרונותיהם לעולם האמנות, התרבות וההיסטוריה. קבוצת המפתחים, המעצבים והאמנים שאיתם עבדה חלקו את ההתלהבות שלהם מ-"web3", ויחד הם דנו בכמה מהמאפיינים והתכונות של בלוקצ'יין. אז היא החלה לשקול כיצד הם יכולים ליישם את זה על בעיה מאתגרת באמת עבור המורשת האפריקאית: החזרת חפצים.
מבחינה היסטורית, אזורים רבים ברחבי העולם ראו את המורשת התרבותית החומרית שלהם שוכנת במוזיאונים אירופאים ואמריקאים, מה שמעלה שאלות מורכבות לגבי בעלות, היסטוריה וזהות. בהקשר האפריקאי, הנושא הזה בולט במיוחד: הערכה 90% מהמורשת התרבותית החומרית של אפריקה ממוקמת כעת במערב, על פי דו"ח Sarr and Savoy 2018 השבתה של מורשת תרבות אפריקאית: לקראת אתיקה יחסים חדשה1. בעוד שהדיונים סביב החזרה פיזית נמשכים כבר שנים, מורכבויות גיאופוליטיות ולוגיסטיות מקשות לעתים קרובות על צעדים מוחשיים לקראת פתרון.
לקבוצה היה רעיון: אם ההחזרה הפיזית של חפצים קשורה מדי באתגרים גיאופוליטיים, תרבותיים ולוגיסטיים, אולי אפשר יהיה ליצור קאסט דיגיטלי של החפצים כחלופה בת קיימא. על ידי קישור חפץ דיגיטלי למקור הפיזי שלו, שיטה זו עשויה ללכוד ולעורר חיבור דומה למורשת, ליצירתיות, להיסטוריה ולידע ולקחי העבר החשובים שלא יסולא בפז שחווים פטרוני המוזיאון באופן אישי, תוך מתן נקודת מבט חדשה על חפצים פיזיים – יוצרים דרכים חדשניות להתחבר למורשת תרבותית. עם הטכנולוגיה התומכת הנכונה, חפצים אפריקאים הנעולים כיום במוזיאונים אירופאים ואמריקאים יכולים להפוך לנגישים לאפריקאים שאבותיהם נטלו חלק ביצירתם.
טכנולוגיית המציאות המדומה והמוגברת התקדמה מספיק כדי לאפשר סריקות בנאמנות גבוהה של אובייקטים פיזיים, ומאפשרת להציג אותם על מסכים, מקרנים או משקפי VR בתערוכה במוזיאון. עם זאת, האובייקטים הסרוקים עדיין זקוקים למאפיין החיוני הזה של ייחודיות על מנת לקבל תחושת מקור משמעותית הקשורה לדבר האמיתי. אם ניתן היה לסרוק, להטביע ולהציג חפצים הנמצאים במוזיאונים מרוחקים כפריטים דיגיטליים ייחודיים מאומתים, חוקרים, אוצרים ופטרוני מוזיאונים יוכלו לעסוק בחפצים בדרכים חדשות. יתרה מכך, תיאום חברתי סביב חפצים דיגיטליים אלה יכול לאפשר אינטראקציות משמעותיות, ולאפשר לקהילות ולמומחים לנהל, לשתף ולחקור באופן קולקטיבי מורשת תרבותית בדרכים חדשות.
תארו לעצמכם הכנסות מכרטיסים מתערוכה על מסכות דרום אפריקאיות בבריסל (או פריז או לונדון) המיטיבות ישירות לקהילות בלוסקה (או הרארה או פרטוריה) – קהילות עם קשרים אמיתיים ומוחשיים לחפצים. עבור חברי קהילה רבים שאולי לעולם לא תהיה להם הזדמנות לראות את החפצים באופן אישי, גישה דיגיטלית זו יכולה לאפשר להם לתרום זיכרונות אישיים או הקשר תרבותי ייחודי שחוקרים ואנתרופולוגים לא הכירו מעולם. תרומות כאלה יכולות לסייע ב"הקשר מחדש" של החפצים הללו, ולהחזיר משמעות ורלוונטיות לפריטים שהוצגו לעתים קרובות ללא הקולות והפרספקטיבות של אלה הקשורים אליהם ביותר.
דרך ניצוצות הסקרנות שהתחילו בשאלה זו, הצוות הניח את אבני היסוד הראשונות של גישה חדשה לשימור תרבותי: כזו המחברת את מורשת העבר עם הטכנולוגיה של ההווה, ומביאה אותה לאלה שאהובים עליה ביותר. .
מכונת היסטוריה
ונקטש ראובהרצאה שכותרתה "מטבע דם", תיאר בלוקצ'יין כ"טכנולוגיה היסטורית". הם מספקים מדיום קבוע ונגיש לרשום היסטוריה על ספר חשבונות שאינו דוהה או מעוות עם הזמן. זה הופך את הבלוקצ'יין ל- כלי אידיאלי אוֹ טֶכנוֹלוֹגִיָה למוזיאונים ואנתרופולוגים. בלוקצ'יין הם במקרה גם דרך יעילה להפעיל "כסף" ומערכות אחרות שמתפקדות כאמצעי החלפה, יחידות חשבון וחנויות ערך. מאפיינים אלה עשויים לאפשר לבלוקצ'יין להפוך למדיום המסוגל "להחדיר היסטוריה" לרשומות של ערך ובעלות כדי לשמר ולהכיר בנרטיבים של חובות ופיצויים היסטוריים.
כדי לחקור את הפוטנציאל הזה, Mulenga Kapwepwe, יחד עם תומס גונדווה, Nhyira Amofa-Sekyiו מריו ג'רשותפה להקמת SummitShare. יחד, הם יצאו לפתח שיטות חדשניות ודיגיטליות להתמודדות עם המציאות המורכבת של ההיסטוריה. הגישה של SummitShare שמה דגש על חוויות אינטראקטיביות, השתתפותיות וחינוכיות – מגשר על העבר עם קהל שוטף דיגיטלית ומתן קשרים משמעותיים למורשת תרבותית באמצעות טכנולוגיה מודרנית.
באותו האופן שהאינטרנט שינה באופן קיצוני את אופן התפשטות המידע, הבלוקצ'יין עשוי לשנות את האופן שבו ההיסטוריה נשמרת, ולהציע סוג של קביעות זמנית. על ידי יצירת ייצוגים דיגיטליים של חפצים ורישום מקורם – המסע שלהם בחברות ובזמן – SummitShare עושה דמוקרטיזציה של גישה למורשת תרבותית. חפצים רבים במוזיאונים אירופאים כיום חסרים מקור שלם, אך קהילות חיות עשויות להחזיק בהקשר רב ערך (שירים, סיפורים, זיכרונות) שיכולים להעמיק את ההבנה ולהחזיר משמעות. יציקות דיגיטליות של חפצים מבטיחות שהקשר זה נשמר ובמקביל מאפשרות לקהילות מורשת לחלוק את היתרונות שהאובייקטים הללו מייצרים.
הוכחת קונספט: מקורם עם ה-WHMZ
באמצעות שיתוף פעולה בהנחיית המוזיאון לתולדות הנשים של זמביה, צוות SummitShare מעורב עם המוזיאון האתנוגרפי השוודי כדי לגשת לקטלוג ולמחסן הדיגיטלי של חפצים. שותפות זו סיפקה ל-SummitShare משאבים יקרי ערך, כולל גישה לרשומות דיגיטליות המכילות מידע מוצא ויציקות תלת-ממד ראשוניות של חפצים המוחזקים באוסף המוזיאון השוודי. תוך מינוף משאבים אלה, הצוות החל לעצב ולעצב תערוכה וירטואלית תלת מימדית הכוללת חפצים עם הקשרים היסטוריים עשירים מזמביה ודרום אפריקה. מעבר למידול הדיגיטלי, הפרויקט גם הציע אסימון של חפצים אלה כדי לקודד ולשמר את מקורם, מה שסימן צעד משמעותי לקראת יצירת מאגר דיגיטלי מבוזר.
פיתוח וצמיחה במסגרת תוכנית המלגות המיליארד הבא של Ethereum
בשנת 2023, Mulenga (כראש צוות SummitShare) הצטרף לתוכנית המלגות הבא מיליארד של קרן Ethereum, מה שאפשר להם לחדד את הפרויקט. הפרויקט זכה לתרומות חשובות בקוד פתוח עבור חוזה חכם ועיצוב תת-גרפי ראשוני מתורם בדוי, ומ- חנן חאג' אחמדמעצב פלסטיני, שתרם עבודה מוקדמת בתוך אתגרים משמעותיים בעזה. דניאל טמבו, אמן תלת מימד מיומן עם רקע בעיצוב משחקים, משמש כאדריכל של הממלכה הווירטואלית של SummitShare, ויצר סביבות תצוגה וירטואליות כדי להחיות חפצים בפורמט דיגיטלי סוחף.
תערוכת הנשים המובילות: מודל לשיתוף פעולה דיגיטלי ופיזי
במהלך שנת 2024, צוות SummitShare התכונן לתערוכת הפתיחה שלו, מקדם את המחקר על מאמצי החזרה מקומיים ויוצר שותפויות מפתח, כולל עם מאיץ האוקטנטים כדי להרחיב את הפלטפורמה. תערוכה זו, שכותרתה נשים מובילות, מתמקד בחייהן ובחפצים של שש נשים זמביות – פורצות דרך מתפקידים חברתיים שונים, כגון גנרלים, פעילים פוליטיים ומנהיגי שבטים. חפצים אלה מספקים תובנות היסטוריות ייחודיות והשראה לחברה המודרנית.
עם SummitShare, מוזיאונים וגלריות יכולים ליצור תערוכות עם אלמנטים פיזיים ודיגיטליים כאחד, כל אחד מחובר באמצעות חוזים חכמים. זה מאפשר סינרגיות ייחודיות, כמו מכירת כרטיסים לתערוכות אירופאיות התומכות בתוכניות תרבות באפריקה, שילוב של חפצים דיגיטליים עם יתרונות מוחשיים עבור קהילות מורשת.
תערוכה ב-SummitShare היא לא רק סט של תמונות ודגמים של יצירות אמנות או חפצים – הם מקושרים לסט של חוזים חכמים המספקים תג ייחודי לאובייקט ומאפשרים לייצוג באינטרנט בעל ערך. עם החוזים החכמים של SummitShare, אנו מקבלים את המקור והייחודיות הדרושים לאותו חיבור משמעותי לפריט דיגיטלי.
יתרה מכך, הפלטפורמה משתמשת גם באותו סט של חוזים לניהול מכירת כרטיסים וכן תכונות אינטראקטיביות של התערוכה המתייחסות לאובייקטים הדיגיטליים. דמי אוצרות, רווחים, הטבות והקשר ביניהם בנויים כולם כדי להחזיר ערך לכל שומרי המורשת והערך התרבותי, היסטורית וגיאוגרפית.
ה נשים מובילות לתערוכה יש קשר מיוחד עם קהילת עמק גוומבה בזמביה, המדגישה את המקורות התרבותיים של החפצים. המטרה היא להבטיח שקהילת עמק Gwembe תפיק תועלת ישירה מההכנסות ומהעיסוק בתערוכה.
לפני השקת תערוכה זו, צוות SummitShare נפגש עם מנהיגי עמק Gwembe כדי להבין את שיטות השימור, הממשל ונהלי שיתוף המידע שלהם, אשר הודיעו כיצד הפלטפורמה משלבת ממשל מסורתי בתהליכי קבלת החלטות.
התמיכה של עמק גוומבה משתרעת על 150 קהילות בתוך תחום השיפוט שלהם, מה שמציע הזדמנות מדהימה ל-SummitShare להגיע לקהל רחב ומקושר זה לזה.
היסטוריה צופה פני עתיד
SummitShare עוסק לא רק במורשת אפריקאית, אלא בשימוש בתיאום אנושי כדי לפתור את הנושא העולמי של ניתוק תרבותי. על ידי הצבת היסטוריה ותרבות ברשת, אנו יוצרים תיעוד בלתי משתנה וגשר בין עבר להווה, תוך שימור מורשת תוך העצמת קהילות מורשת.
בבסיסו, SummitShare מתמקדת מקור (מידע) ו אֲנָשִׁים. עקרונות מנחים אלה מניעים את משימתה לגשר על פערים בגישה, בידע ובייצוג. מסע זה הוא מסע של מחקר, ניסויים ותכנון של מערכות המאפשרות גישה דמוקרטית למרכיבים תרבותיים וכלכליים שכבר מזמן אינם בהישג יד.
ה תערוכת נשים מובילות זמין כעת לגישה מוקדמת לתומכים. אם תרצו לעסוק ביוזמת SummitShare ולתרום לקהילת Gwembe Valley, תוכלו ללמוד עוד על התערוכה הוירטואלית ולאבטח את הגישה שלכם לקראת הפתיחה הרשמית ב-13 בדצמבר 2024, באתר SummitShare.
אם אתה עובד במוזיאון, באוניברסיטה או בחלל מורשת תרבותית וברצונך לדעת עוד על SummitShare, או מעוניין לשתף פעולה בתערוכה, אנא צור קשר info@summitshare.co או לפנות אל nextbillion@ethereum.foundation.
ביחד, בואו נגדיר מחדש את המורשת התרבותית לעולם מחובר ומבוזר – כזה שמעריך סיפורים משותפים וחדשנות כוללת.
אם אתה מנהיג, יוצר או בונה שעובד על אתגרים ממוקדי אדם, אנחנו מחפשים את הסיפור שלך! אתה יכול עכשיו להגיש בקשה לקבוצות 5 ו-6 של מלגת המיליארד הבא. בקשות לקבוצה 5 ייחשבו עד ה-12 בינואר 2025