הדו"ח האחרון של Chainalysis חושף את מזרח אירופה כשוק מטבעות הקריפטו הרביעי בגודלו בעולם.
לפי הדו"ח, האזור קיבל 499.14 מיליארד דולר בשווי שרשרת בין יולי 2023 ליוני 2024.
מזרח אירופה היוותה גם 11% מסך עסקאות הקריפטו העולמיות. באופן מעניין, בורסות מרכזיות (CEXs) שלטו בשוק עם כמעט 324 מיליארד דולר. במקביל, פעילות DeFi גדלה ל-165.46 מיליארד דולר.
אוקראינה ורוסיה יצאו כמנהיגות אזוריות
אוקראינה ורוסיה שמרו על עמדות חזקות במדד אימוץ הקריפטו העולמי, בדירוג 6 ו-7, בהתאמה.
רוסיה התקדמה שישה מקומות מהשנה הקודמת ומובילה את מזרח אירופה עם 182.44 מיליארד דולר בהזרמת קריפטו.
אוקראינה הגיעה אחריה עם עסקאות של 106.1 מיליארד דולר. WhiteBIT, בורסת קריפטו עם שורשים אוקראינים שבסיסה כעת בליטא, סיפקה תובנות ל-Chainalysis.
למרות המלחמה, WhiteBIT שומר על נוכחות אזורית חזקה לצד CEXs אחרים. עם זאת, חלקם העבירו פעולות למדינות אחרות במזרח אירופה בשל חששות ביטחוניים.
בארגון ציינו זאת "העברות קריפטו מוסדיות ומקצועיות באוקראינה זינקו כאשר רבים מחפשים יציבות פיננסית בתוך המלחמה המתמשכת, כאשר מטבעות קריפטו נתפסים כאלטרנטיבה בטוחה יותר".
רכישות ביטקוין באמצעות Hryvnia אוקראינית הסתכמו ב-882.6 מיליון דולר
ניתוח נתוני ספר ההזמנות חשף צמיחה משמעותית ברכישות של ביטקוין (BTC) באמצעות Hryvnia אוקראינית (UAH), בסך של 882.64 מיליארד דולר.
הזינוק הזה בא בעקבות שיא האינפלציה של UAH של 26.6% בדצמבר 2022, עם ירידה שלאחר מכן ברבעון הראשון של 2023.
התנהגות רכישה של צרכנים בפיגור בדרך כלל מאחורי מגמות כלכליות מעידה על כך שהאוקראינים רדפו אחרי BTC כחנות אלטרנטיבית של ערך.
מגזר ה-DeFi של מזרח אירופה הראה התפתחות נהדרת, כשהוא ממוקם במקום השלישי בעולם בצמיחה משנה לשנה אחרי אמריקה הלטינית ואפריקה שמדרום לסהרה.
פעילות DeFi היוותה למעלה מ-33% מסך הקריפטו שהתקבל באזור. בורסות מבוזרות (DEX) שלטו במגזר, שקיבלו 148.68 מיליארד דולר בקריפטו.
לפי הדוח, אוקראינה ורוסיה חוו צמיחה של 160.23% ו-173.88%, בהתאמה. DEXs אוקראינים עיבדו 34.9 מיליארד דולר, בעוד DEXs רוסים טיפלו ב-58.4 מיליארד דולר.
מולדובה, הונגריה וצ'כיה ראו צמיחה בולטת בשירותי ההלוואות של DeFi, שקיבלו 11.29 מיליארד דולר בקריפטו.
מדינות כמו הונגריה ומולדובה חוו צמיחה נפיצה בגשרים והלוואות. לפי הנתונים, הנפח הכולל שלהם נשאר קטן יחסית למנהיגים אזוריים.
לדוגמה, הגידול של כמעט 600% של הונגריה בעסקאות גשר הסתכם ב-151 מיליון דולר, בהשוואה ל-897 מיליון דולר של אוקראינה.
ניתוח גודל העסקאות חשף מגמות משתנות. אוקראינה חוותה עלייה של 361.49% בעסקאות מוסדיות גדולות (מעל 10 מיליון דולר), ובמקביל ראתה צמיחה משמעותית בעסקאות קמעונאיות.
עסקאות קמעונאיות גדולות (1K-10K$) עלו ב-82.29%, ועסקאות קמעונאיות קטנות (מתחת ל-1K$) צמחו ב-91.99%. דפוסי צמיחה מוסדיים דומים נצפו ברוסיה, בלארוס, פולין וסלובקיה.
חוקי מזרח אירופה ו-MiCA
היישום של שווקי נכסי קריפטו (MiCA) של האיחוד האירופי החל בקיץ 2024. כמו כן, משטר ה-stablecoin מתחיל ב-30 ביוני 2024.
יישום מלא לכל ספקי שירותי הקריפטו מתוכנן ל-30 בדצמבר 2024. גם אוקראינה פועלת באופן פעיל לאימוץ תקנים אלה.
"אימוץ טכנולוגיית הבלוקצ'יין ושילוב נכסי קריפטו במסגרת רגולטורית יכולים להיות צעד גדול קדימה עבור המאמצים של אוקראינה לתמוך בכלכלתה, במיוחד במהלך המלחמה המתמשכת עם רוסיה." אמר אולכסנדר בורניאקוב, סגן השר לטרנספורמציה דיגיטלית של אוקראינה.
הוא ציין שכלכלת קריפטו מוסדרת יכולה לייצר הכנסות ממסים, למשוך כישרונות ולמצב את אוקראינה בצורה תחרותית בכלכלה הדיגיטלית העולמית.
הגישה של רוסיה שונה, כאשר הממשלה העבירה חקיקה בספטמבר להכשרת כריית קריפטו ותשלומים בינלאומיים. זה היה בעקבות איסור שנמשך שנים.
מהלך זה נועד להפחית את התלות בדולר האמריקאי על רקע הסנקציות המערביות שהוטלו לאחר פלישתו לאוקראינה.