להלן פוסט אורח מאת Kadan Stadelmann, CTO של Komodo Blockchain.
התיקון ה-14 ומגבלת החוב
מגבלת החוב היא כמות הכסף שממשלת ארצות הברית יכולה ללוות כדי לשלם את ההתחייבויות המשפטיות הקיימות שלה. אלה כוללים הטבות ביטוח לאומי ומדיקר, משכורות צבאיות, ריבית על החוב הלאומי, החזרי מס ועוד.
ביוני 2023, חוק האחריות הפיסקלית של 2023 השעה את מגבלת החוב עד 1 בינואר 2025. משרד האוצר האמריקאי צופה שמתישהו לאחר מכן – נניח, אי שם בין 14 בינואר ל-23 בינואר – תידרש ממשלת ארה"ב לנקוט בצעדים יוצאי דופן כדי לא לעמוד בהתחייבויותיה. אחרי הכל, ברירת מחדל היא לא אופציה.
בסעיף 4 של התיקון ה-14, החוקה האמריקנית קובעת כי "תוקפו של החוב הציבורי של ארצות הברית, המורשה על פי חוק… לא יוטל בספק". התיקון אומץ ב-1868.
קונגרס במהלך שיקום אימץ את סעיף 4 לאחר שהאיחוד לווה על ידי הנפקת איגרות חוב פדרליות כאמצעי למימון מלחמת האזרחים ופנסיה ליוצאי צבא שלחמו במלחמה.
המפלגה הדמוקרטית באותה תקופה, מנוהלת על ידי בעלי עבדים לשעבר של הקונפדרציה, הכריז שהתכוונה להתכחש לחובות האג"ח אם תשיג שליטה בקונגרס בבחירות הקרובות של 1868. הקונגרס אימץ את סעיף 4, והמדינות אשררו אותו, כדי למנוע מחדל מפלגתי.
מגבלת חוב תגביל את הכספים שניתן ללוות כדי לעמוד בהתחייבויותיה הכספיות של הממשלה. סעיף החוב הציבורי של התיקון הארבעה עשר קובע שהממשלה הפדרלית תעמוד בהתחייבויותיה הכספיות.
סעיף החוב הציבורי הָיָה יָכוֹל להופר במקרה שפעולות הממשלה מערערות את האמון לגבי תוקף החוב הציבורי. זה עלול לקרות כשהממשלה לא מצליחה להפר או לדחות את החוב הציבורי. מבחן לקבוע אם מתעורר ספק רב עשוי לכלול ניתוח של הסביבה הפוליטית והכלכלית ויחסם של בעלי החוב.
המיליארדר אילון מאסק שופך אור על נושאי החוב של ארה"ב. "או שנתקן את זה או נפשוט רגל דה פקטו", מאסק פורסם ל-X.
מאסק, שהנשיא הנבחר דונלד טראמפ פנה אליו לראש המחלקה ליעילות ממשלתית (DOGE), טען כי DOGE יכול לקצץ 2 טריליון דולר מההוצאות השנתיות בזמן שהחוב הלאומי עומד על 36 טריליון דולר.
צעדי הנעילה הובילו להגברת אמצעי התמריצים ולהוצאות ממשלתיות היסטוריות, אשר העלו את האינפלציה ב-2022 ליותר מ-10%, ואילצו את הפדרל ריזרב להעלות את הריבית.
מוצא ביטקוין בלבד
מכיוון שפשיטת רגל אינה אופציה, ביטקוין הוא המוצא היחיד למצב החוב הבורח בארה"ב.
נראה כאילו מאסק וטראמפ עשויים להסכים. אחרי הכל, טסלה מחזיקה במאזנה בכ-10,000 ביטקוין בשווי של כמיליארד דולר. ובמאי, טראמפ אמר שהוא יכול להשתמש בביטקוין כדי לשלם החוב עם "צ'ק קריפטו קטן".
טראמפ הבטיח "רזרבת ביטקוין לאומית אסטרטגית" וחזה שהביטקוין יעלה על שווי השוק של הזהב של 16 טריליון דולר. בדצמבר אישר טראמפ את התוכניות להקים רזרבת ביטקוין אמריקאית.
"אנחנו הולכים לעשות משהו נהדר עם קריפטו כי אנחנו לא רוצים את סין, או אף אחד אחר… אבל אחרים מאמצים את זה, ואנחנו רוצים להיות קדימה", טראמפ אמר ל-CNBC.
הסנאטורית סינתיה לומיס (R-Wyo.) אפילו הציגה הצעת חוק מוקדם יותר השנה – שנקראת חוק הגברת החדשנות, הטכנולוגיה והתחרותיות באמצעות השקעה מיטבית ברחבי הארץ (BITCOIN). החוק מציע לארה"ב לרכוש מיליון ביטקוין במשך חמש שנים כדי להקטין את החוב הלאומי של ארה"ב בסך 35 טריליון דולר.
סביר מאוד להניח שרזרבת ביטקוין תתרחש בתוך חודשים לאחר כניסתו של טראמפ לתפקיד. הצעת החוק Lummis מחייבת את ארה"ב לרכוש מיליון ביטקוין, ששוויו כ-16 טריליון דולר במחירים נוכחיים. המועמד לנשיאות דאז רוברט פ קנדי ג'וניור הציע 4 מיליון ביטקוין, ששווים 56 טריליון דולר.
לארה"ב יש הזדמנות לעשות משחק פיננסי שיכול לכסות את החוב הלאומי. ממשלת ארה"ב יכולה לנהל את העולם כולו על ביטקוין, ולהבטיח את מקומה כמעצמת על עולמית.