על פי השמועות, נשיא ארה"ב לשעבר דונלד טראמפ מתכנן להכריז על רצונו להפוך את הביטקוין ל"נכס רזרבה אסטרטגית" במהלך ועידת קריפטו הקרובה, מהלך שעשוי להשפיע באופן משמעותי על מעמדו וערכו הגלובלי של הנכס הדיגיטלי.
CryptoSlate דיווח על הפוטנציאל למהלך זה ב-4 ביולי לאחר שסופר הביטקוין SoftWar, ג'ייסון P Lowery, השיב בסתירה לנושא לאחר שאישר שהצוות של טראמפ יצר איתו קשר. לורי מחק כעת את כל הציוצים הקשורים לביטקוין וטראמפ, דבר שהוא ידוע בכך.
נשיא ארה"ב לשעבר דונלד טראמפ אמור לשאת נאום מרכזי בוועידת Bitcoin 2024 בנאשוויל בין התאריכים 25-27 ביולי, מה שעורר ספקולציות לגבי הכרזה פוטנציאלית שתשנה את המשחק. דניס פורטר, מייסד שותף של קרן Satoshi Action Fund, טוען שקיבל מידע ממקורות אמינים המצביעים על כך שטראמפ עשוי לחשוף את הביטקוין כנכס רזרבה אסטרטגית עבור ארצות הברית.
המהלך השמועות הזה מייצג שינוי משמעותי מהעמדה הקודמת נגד הקריפטו של טראמפ, תוך התאמה לרטוריקה האחרונה שלו בעד ביטקוין והצטרפותו של הסנאטור הידידותי להצפנה JD Vance כמועמד הפוטנציאלי שלו לסגן הנשיא לבחירות 2024.
האם יש תקדים לביטקוין כנכס רזרבה?
הרעיון של נכסי רזרבה התפתח באופן משמעותי עם הזמן, כאשר סחורות ומטבעות שונים משרתים את התפקיד הזה לאורך ההיסטוריה. זהב שיחק תפקיד מרכזי כנכס רזרבה במשך מאות שנים, בבסיס המערכת המוניטרית העולמית עד לקריסת מערכת ברטון וודס בתחילת שנות ה-70. בעידן המודרני, יתרות מטבע חוץ, במיוחד דולר אמריקאי, הפכו לצורת נכסי הרזרבה השולטת ברוב המדינות.
המעבר מרזרבות מטבע מבוססות סחורות ל-Fiat שיקף את המציאות הכלכלית המשתנה ואת הצורך במדיניות מוניטרית מתאימה יותר. ניסיון היסטורי מצביע על כך שכאשר נכסים מסוימים מוגדרים כמאגרי נזילות, מוסדות נוטים לצבור אותם במהלך משברים, מה שעלול להשפיע על תפקוד השוק.
קריסת מערכת ברטון וודס סימנה את סוף העידן שלאחר מלחמת העולם השנייה של שערי חליפין קבועים והובילה תקופה חדשה של שערים צפים וגלובליזציה פיננסית מוגברת. למרות שזה יצר אתגרים, זה גם אפשר גמישות רבה יותר במדיניות המוניטרית הבינלאומית ועזר לכלכלות להסתגל לזעזועים חיצוניים כמו משברי הנפט של שנות ה-70.
ההשפעה של הפיכת הביטקוין לנכס רזרבה
ממשלת ארה"ב מחזיקה כיום בכמות ניכרת של ביטקוין, בסביבות 213,000 BTC, הנרכשת בעיקר באמצעות תפיסות של שחקנים בלתי חוקיים. מאגר קיים של 14.3 מיליארד דולר יכול להיות ממונף אם ביטקוין יוכרז כנכס רזרבה אסטרטגית. שימוש בנכסים שנתפסו אלה למימון רזרבה של ביטקוין יכול למעשה לנצל אחזקות אלה מבלי להצריך רכישות נוספות בשוק הפתוח.
לייעוד ביטקוין כנכס רזרבה אסטרטגי יהיו השלכות מרחיקות לכת על ארצות הברית ועל המערכת הפיננסית העולמית. זה יחזק את נרטיב הזהב הדיגיטלי של ביטקוין" ויגביר את החוסן והיציבות הכלכליים. החלטה כזו יכולה להגביר משמעותית את הלגיטימציה של הביטקוין, למשוך משקיעים חדשים ועלולה להעלות את מחירו.
ההשלכות הגיאופוליטיות של המהלך הזה הן משמעותיות. טראמפ הזהיר בעבר שמדיניות נגד ביטקוין עשויה להועיל ליריבים כמו סין ורוסיה, מה שמרמז שאימוץ ביטקוין יכול להיראות כיתרון אסטרטגי עבור ארצות הברית. פרספקטיבה זו מתיישבת עם הטיעון הרחב יותר שככל שהביטקוין צובר ערך, מדינות עשויות להתחרות על צבירתו, בדומה לסחורות נדירות אחרות כמו זהב, כסף, פלטינה ועתודות נפט.
מנקודת מבט כלכלית, שילוב ביטקוין באחזקות משרד האוצר האמריקני יכול לגוון את נכסי האומה ולגנות פוטנציאליות מפני אינפלציה. גישה זו יכולה לעצב מחדש את המדיניות המוניטרית ולהשפיע על האופן שבו מדינות אחרות מנהלות את הרזרבות שלהן.
ההשפעה על שוק הנכסים הדיגיטליים והנוף הרגולטורי תהיה עמוקה. שינוי זה במדיניות עשוי להוביל למסגרות רגולטוריות מקיפות וטובות יותר עבור מטבעות קריפטוגרפיים, מה שעלול להאיץ את אימוץ המיינסטרים שלהם. עם זאת, יישום מדיניות כזו יעמוד בפני אתגרים משמעותיים.
ההיבטים הטכניים של אחסון וניהול מאובטח של כמויות גדולות של ביטקוין ברמה הלאומית ידרשו שיקול דעת זהיר ואמצעי אבטחה חזקים.
חשוב לציין שבעוד שההשלכות הפוטנציאליות הללו מבוססות על מקורות אמינים וחוות דעת מומחים, ההכרזה והיישום בפועל של ביטקוין כנכס רזרבה אסטרטגית נותרו ספקולטיביים בשלב זה. ההשפעה המלאה של החלטה כזו תתברר רק אם וכאשר היא תתקבל רשמית ותשולב במדיניות הפיננסית של ארה"ב.
כיצד מאושרים נכסי רזרבה חדשים?
תהליך אישור נכסי רזרבה חדשים בארצות הברית כרוך בקבלת החלטות מורכבת ברמות הגבוהות ביותר של מוסדות ממשלתיים ופיננסיים. באופן מסורתי, למשרד האוצר האמריקאי, בתיאום עם הפדרל ריזרב, יש סמכות ראשית בניהול נכסי הרזרבה של המדינה.
כל שינוי משמעותי בהרכב נכסי הרזרבה ידרוש ככל הנראה אישור מהקונגרס וכרוך בדיונים נרחבים בקרב קובעי מדיניות, כלכלנים ומומחים פיננסיים. הפדרל ריזרב, כבנק המרכזי, ממלא תפקיד מכריע בניהול המדיניות המוניטרית ובניהול הרזרבות של המדינה. בסמכותה לרכוש ניירות ערך ונכסים שונים במסגרת פעילותה.
עם זאת, הצגת סוג חדש של נכס רזרבה, במיוחד כזה לא שגרתי כמו ביטקוין, תהיה חסרת תקדים וכנראה תדרוש חקיקה חדשה או שינויי מדיניות משמעותיים. התהליך יכלול ניתוח יסודי של היציבות, הנזילות וההשפעה הפוטנציאלית של הנכס על המערכת הפיננסית הכוללת, תוך התחשבות בהשלכות גיאופוליטיות והתאמתו לאסטרטגיות כלכליות לאומיות.
האם לטראמפ תהיה סמכות להכריז על ביטקוין כנכס רזרבה?
כנשיא, לטראמפ תהיה השפעה משמעותית על המדיניות הכלכלית, אך הכרזה על ביטקוין כנכס רזרבה אסטרטגי תדרוש ככל הנראה תהליך מורכב הכולל מספר גופים ממשלתיים.
לנשיא אין סמכות חד-צדדית לקבל החלטה כזו. זה כנראה ידרוש אישור מהקונגרס ותיאום עם הפדרל ריזרב ומשרד האוצר. התהליך יכלול דיון נרחב בקרב קובעי מדיניות, כלכלנים ומומחים פיננסיים.
כל שינוי מהותי בהרכב נכסי הרזרבות יצטרך להיות מנותח בקפידה עבור השפעתו הפוטנציאלית על היציבות הפיננסית, המדיניות המוניטרית והיחסים הבינלאומיים. בעוד שנשיא יכול לתת את הטון והכיוון למדיניות כלכלית, יישום ביטקוין כנכס רזרבה יחייב ניווט במסגרות רגולטוריות, פוטנציאל יצירת חקיקה חדשה וקבלת תמיכה ממוסדות פיננסיים מרכזיים.
תפקידו של הנשיא יהיה יותר בתמיכה וייזום של התהליך במקום להכריז עליו באופן חד-צדדי.
הגדרה של נכסי מילואים
נכסי רזרבה הם מכשירים פיננסיים שהבנק המרכזי או הרשות המוניטרית של המדינה מחזיקה בהם, שניתן להמיר במהירות למזומן כדי לענות על צרכי מאזן התשלומים, להתערב בשוקי המטבעות או לטפל במצבי חירום כלכליים. אלה כוללים בדרך כלל זהב, מטבעות זרים, זכויות משיכה מיוחדות (SDRs) שהונפקו על ידי קרן המטבע הבינלאומית (IMF), ועמדה של מדינה בקרן המטבע הבינלאומית.
תפקידם העיקרי של נכסי העתודה הוא לספק נזילות לניהול חוסר איזון בתשלומים בינלאומיים ולוויסות שערי חליפין. הם גם שומרים על אמון במטבע הלאומי, עומדים בדרישות החוק ויכולים לשמש כבטוחה להלוואות בינלאומיות.
ההרכב והניהול של נכסי העתודה ממלאים תפקיד מכריע ביציבות הכלכלית של מדינה וביחסים עם מוסדות פיננסיים בינלאומיים כמו קרן המטבע הבינלאומית.