שני מטבעות הקריפטו הפופולריים ביותר בעולם הם ביטקוין (BTC) ו-Ethereum (ETH), ומשקיעי מטבעות קריפטוגרפיים מתחילים רבים מתחילים את מסע הקריפטו שלהם עם שני אלה.
לעתים קרובות אנשים רואים בביטקוין ובאת'ריום את כריסטיאנו רונאלדו וליונל מסי של עולם הקריפטו. עם זאת, הם נחשבים למספר 1 ו- №2 מבחינת שווי השוק הכולל והמוניטין הציבורי. אפשר לראות ששני המושגים האלה ממלאים תפקידים די ברורים ככל שנכנס לעומק הספציפיות שלהם.
2021 הייתה שנה פנטסטית למטבעות קריפטוגרפיים. רוב המטבעות הגדולים ביותר עלו ביותר מ-100 אחוז, ואפילו המטבעות הקטנים ביותר עלו משמעותית. כשזה מגיע לשנת 2022, שוק הקריפטו ראה ירידה מסיבית שבסופו של דבר מגיעה משתי הענקיות BTC ו-ETH.
נכון לדצמבר, לשניהם היו ירידות משמעותיות בערכם במהלך 12 החודשים האחרונים. באותה תקופה, האתר ירד ב-61.01% והביטקוין ירד ב-71.50%.
אבל לאחרונה, שניהם החלו לעלות. גם אם העליות היו קלות בלבד, כל שיפור בשני המטבעות הללו נחשב למבטיח. עם זאת, איזה מטבע קריפטוגרפי גדול יציע יתרונות גדולים יותר ב-2023?
מכיוון שהם המטבעות הפופולריים ביותר בשוק, קל להיות מבולבל לגבי איזה מטבע קריפטוגרפי לקנות. בסעיפים הבאים נשפוך מעט אור ונעזור לך להחליט מיהו המלך האמיתי של עולם הקריפטו.
מטבעות קריפטו פועלים באופן די דומה למטבע "רגיל" (דולר, אירו, פאונד, ין, רופי וכן הלאה). ההבחנה העיקרית בין מטבעות קריפטוגרפיים למטבעות פיאט היא שמטבעות קריפטוגרפיים מבוזרים, מה שאומר שהם אינם נשלטים על ידי רשות מרכזית כמו בנק או ממשלה.
אבל, הכי קריטי, מטבעות קריפטוגרפיים מסתמכים על בלוקצ'יין, שהוא אוסף של מידע המאוחסן במיכל המכונה בלוק. עסקאות אלו נשמרות פתוחות לציבור וברצף כרונולוגי.
ביטקוין הוא מטבע קריפטוגרפי שנוצר בשנת 2009 על ידי אדם או קבוצת אנשים המכונה סאטושי נקמוטו. זה מאפשר למשתמשים לשלוח ולקבל כסף בכל רחבי העולם. כפי שצוין בעבר, קריפטוגרפיה משמשת לאבטחת תשלומים. ההיבט החשוב ביותר של ביטקוין הוא שהוא עוזר לשמור על זהותם של אנשים אנונימיים בזמן שליחה וקבלה של כסף.
כולנו מודעים לכך שכאשר אנו משתמשים בבנק להשלמת עסקה, אנו מחויבים בעמלה או בדמי שירות. לעומת זאת, לביטקוין יש חיוב עסקה נמוך יחסית, מה שהופך אותו לחלופה מפתה יותר לעסקאות אלקטרוניות רגילות.
Ethereum, שהוקם ב-2015 על ידי Vitalik Buterin, הוא מטבע קריפטוגרפי המציע אסימוני אתר, זהים לביטקוין ברשת הביטקוין. Ether משמש ליצירה והשקה של אפליקציות מבוזרות באמצעות קוד אחורי המופץ באמצעות רשת עמית לעמית. זה שונה מאפליקציה מסורתית, שבה הקוד האחורי מאוחסן בשרת מרכזי. אתר משמש גם לתשלום עבור שירותים כמו כוח העיבוד הנחוץ לפני שניתן להוסיף בלוק לבלוקצ'יין, כמו גם עמלות עסקה.
האתר דומה לביטקוין בכך שהוא עשוי לשמש לתשלומים עמיתים לעמיתים. זה עשוי לשמש גם לפיתוח חוזים חכמים. חוזים חכמים פועלים בצורה כזו שכאשר מקיימים סט חוקים נתון, מתרחשת פלט ספציפי.
הוויכוח סביב ביטקוין מול Ethereum הולך ותופס עור וגידים בימים אלה. ביטקוין גדל להיות מטבע קריפטוגרפי ידוע ונפוץ בכל רחבי העולם. יש לו גם את שווי השוק הגדול ביותר מכל מטבע קריפטוגרפי הנגיש כעת. במובנים מסוימים, הוא האלוף העולמי הנוכחי של מטבעות קריפטוגרפיים. מצד שני, יש את'ריום. ל-Ethereum לא הייתה אותה השפעה מהפכנית כמו לביטקוין, אבל המעצב שלו למד מביטקוין והוסיף עוד תכונות. כיום זהו מטבע הקריפטו השני בעל הערך של השוק.
בואו נסתכל על ההבדלים העיקריים בין ביטקוין לאתריום.
כפי שנאמר בעבר, ביטקוין היה המטבע הקריפטו הראשון שנוצר, וסאטושי נקמוטו הציג אותו בשנת 2009. במקביל, Ethereum נוצר בשנת 2015 על ידי חוקר ומתכנת בשם Vitalik Buterin. הוא השתמש בעקרונות הבלוקצ'יין והביטקוין כדי לפתח את האתר. על ידי הוספת הרבה יותר פונקציונליות, Buterin פיתחה את פלטפורמת Ethereum, המשמשת עבור אפליקציות מבוזרות וחוזים חכמים.
עסקאות עמית לעמית אפשריות באמצעות ביטקוין. זה מתפקד כתחליף למטבעות פיאט אבל אין לו את כל החסרונות הקשורים למטבעות פיאט. אינך צריך לשלם עמלות עסקה מופרזות, ואין גוף ריכוזי השולט על אופן פעולת הביטקוין.
Ethereum תומך גם בעסקאות עמית לעמית, אך הוא משמש גם כמסגרת לפיתוח חוזים חכמים ויישומים מבוזרים. חוזה חכם מאפשר למשתמשים להחליף כמעט כל דבר בעל ערך, כגון מניות, כסף ונדל"ן.
כורים בביטקוין יכולים לאמת עסקאות באמצעות מנגנון הוכחת העבודה. זה נכון גם עבור Ethereum. הוכחת עבודה דורשת מכורים בכל רחבי העולם לפתור אתגר מתמטי מורכב כדי להיות הראשונים להוסיף בלוק לבלוקצ'יין. Ethereum, לעומת זאת, מתמקדת בסוג חדש של אימות עסקה הנקרא הוכחת סיכון. הוכחת הימור מאפשרת לאדם לכרות או לאמת עסקאות בבלוק על סמך מספר המטבעות שברשותו. ככל שיש לאדם יותר מטבעות, כך הוא מחזיק יותר כוח כרייה.
כאשר כורה תורם בלוק לרשת בביטקוין, משלמים לו 6.25 ביטקוין בתעריף שנקבע בנובמבר 2021. כורה, או מאמת, באת'ריום, מרוויח 3 אתרים בכל פעם שמתווסף בלוק לבלוקצ'יין, ואת התגמול לעולם אינו מופחת.
עלויות עסקת ביטקוין הן וולונטריות לחלוטין. אתה יכול לתת לכורה כסף נוסף כדי שהוא ישים לב היטב לעסקה שלך; עם זאת, העסקה תתקדם גם אם לא תשלם חיוב. מצד שני, כדי שהעסקה שלך תצליח ב-Ethereum, עליך לספק קצת אתר. האתר שתספק יהפוך ליחידה המכונה גז. גז זה מתדלק את החישוב הנדרש כדי שהעסקה שלך תועלה לבלוקצ'יין.
בביטקוין, משך הזמן הממוצע שלוקח להוסיף בלוק לבלוקצ'יין הוא 10 דקות. זה פשוט לוקח בערך 12 עד 15 שניות ב-Ethereum.
מערכות אלו יכולות לשמור על הפרטיות והאבטחה שלהן על ידי שימוש בטכניקות hashing. ביטקוין משתמש באלגוריתם הגיבוב SHA-256. Ethash הוא אלגוריתם קריפטוגרפי המשמש את Ethereum.
לביטקוין יש כיום יותר מ-18 מיליון ביטקוין במחזור, בעוד לאתריום יש 118 מיליון אתר. למרות העובדה שה-Ethereum עבר בקלות את 100 מיליון אבני הדרך, לביטקוין יש שווי שוק של 781 מיליארד דולר, בעוד ל-Ethereum שווי שוק של 368 מיליארד דולר. אז, בעוד של-Ethereum יש יותר מטבעות בשוק, הוא אינו משתווה לביטקוין.
מספר עסקאות הביטקוין ליום עומד כיום על כ-260,000; עבור Ethereum, זה מעל 1.2 מיליון. במונחים של מספר בלוקים שנכרו, לביטקוין יש בסביבות 718,000, בעוד לאתריום יש כמעט 13 מיליון. זה נובע בעיקר מהעובדה שהוספת חסימה ל-Ethereum לוקחת הרבה פחות זמן מאשר לביטקוין.
גודל הבלוק הנוכחי עבור ביטקוין הוא 1,268 קילובייט ו-94 קילובייט עבור Ethereum.
בעוד שערך השוק של ביטקוין גדול משמעותית מזה של כל סוג אחר של כסף דיגיטלי זמין כעת, אחריו עוקב מקרוב את Ethereum, שרוצה להשתלט יום אחד.
Ethereum, שנסחר כעת ב-1,205 דולר, שונה מביטקוין בכמה דרכים משמעותיות שעלולות לגרום למחיר שלו לעלות משמעותית במהלך השנה הקרובה. הבולט ביותר הוא שדרוג הרשת האחרון, The Merge, ששינה את Ethereum ממערכת הוכחת עבודה שדרשה הרבה אנרגיה למערכת הוכחת הימור שצרכה פחות אנרגיה.
המיזוג פותח את הדלת לויטאליק בוטרין ועמיתיו לאמץ ריסוק ב-2023, למרות שזה לא מגדיל באופן מיידי את תפוקת העסקאות או העמלות של Ethereum. הקיבולת של Ethereum תגדל וקנה המידה ישתפר הודות לריסוק. הפצת עומסי נתונים ברחבי הרשת, עוזרת להקל על העומס.
יישומים מבוזרים (DApps), כמו שווקי אסימונים שאינם ניתנים להפעלה ופרוטוקולי מימון מבוזרים, כבר מתרבים ב-Ethereum. עם זאת, השימוש הפוטנציאלי ברסיסים אמור לעודד מערכת אקולוגית צומחת של יוזמות מסקרנות שימשכו יותר משתמשים ומפתחים. כרגע יש קצת פחות מ-3,000 DApps פעילים ב-Ethereum blockchain, לפי מצב ה-DApps. ברגע שרשראות רסיסים ייכללו, מספר זה יגדל ללא ספק.
התשובה לסוגיה של איזה מטבע קריפטוגרפי עדיף בהשוואה של ביטקוין לעומת Ethereum תלויה לחלוטין בצרכים שלכם. בעוד ביטקוין מצטיין כמערכת עסקאות עמית לעמית, Ethereum מצטיין בכל הנוגע לפיתוח אפליקציות מבוזרות וחוזים חכמים. זה לגמרי תלוי בך לבחור מנצח בין ביטקוין לאתריום.
אם תרצה ללמוד עוד על מטבעות קריפטוגרפיים והמסחר וההשקעה הבטוחה שלו, היכנס לפלטפורמת הקריפטו המובילה של BuyUcoin בהודו לפרטים נוספים.